Svetski dan pčela

Pčela je najznačajniji oprašivač, ona nam obezbeđuje hranu i doprinosi očuvanju životne sredine. Dovoljni razlozi da i pčele dobiju svoj dan – danas se obeležava Svetski dan pčela.

Kolping Društvo Srbije se više od 10 godina bavi pčelarstvom. Naše pčelarsko iskustvo je krenulo kao donacija košnica od strane međunarodne organizacije i naših partnera, Kolping International. Od tada naši aktivni članovi i volonteri u mesnoj zajednici Sajan, pri Kolping edukativnom centru redovno obilaze i neguju Kolping pčele. Tada je organizacija brojala oko 30 košnica, čiji proizvod su delili članovi zajednice.

Od prošle godine, Kolping Društvo Srbije broji više od 100 košnica zahvaljujući donaciji Nemačkog Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Od 2020. godine Kolping Društvo Srbije razvija program “Žene meda u Banatu” koji ima za cilj da ekonomski i socijalno osnaži žene u ruralnim sredinama kroz edukaciju iz pčelarstva. Nekoliko činjenica je uticalo na razvoj ideje da se naša organizacija aktivnije bavi i razvija pčelarstvo u lokalnoj zajednici u kojoj deluje:

  • glavni izvor prihoda u ruralnim područjima je poljoprivreda, a jedna određena grana poljoprivrede ima potencijal da pozitivno doprinese različitim aspektima života u ruralnim zajednicama – to je proizvodnja meda i proizvoda od meda;
  • Srbija, posebno region Vojvodine, ima veliki potencijal za proizvodnju meda, zbog svoje umerene klime i obilja biljaka pogodnih za pčele;
  • kroz razvoj pčelarstva u lokalnoj zajednici možemo doprineti edukaciji i većoj angažovanosti članova i članica zajednice, kao i očuvanju životne sredine.

Do sada smo realizovali četiri predavanja na temu pčelarstva i proizvodnje meda i mednih proizvoda. Više od 100 žena se edukovalo iz oblasti pčelarstva.

Kolping omladinska škola pčelarstva         

Od aprila 2021. godine Kolping Društvo Srbije realizuje Omladinsku školu pčelarstva sa ciljem da podrži mlade iz ruralnih sredina da razvijaju pčelarstvo u svojim zajednicama, da na taj način ekonomski i socijalno osnaži mlade, samim tim i lokalnu sredinu. U okviru Omladinske škole pčelarstva 20 mladih se kroz interaktivna teorijska i praktična predavanja edukuju kako bi postali pčelari i pčelarke.

Trudimo se utičemo i na svest lokalne zajednice o značaju pčela i pčelarstva.

U toku ove godine naša koordinatorka edukativnog centra u mesnoj zajednici Sajan, Brigita Keri je polaznica obuke za lidere i liderke koju organizuje nevladina organizacija ORCA. U okviru ORCA akademije, Brigita ima za cilj da se edukuju kako da zagovara sprečavanje trovanja pčela u lokalnoj zajednici i da na taj način doprinese zaštiti životne sredine.

Sve ove aktivnosti su za našu organizaciju veliki koraci u svet pčela, nadamo se i početni. Važno nam je da zajednice u kojima delujemo prepoznaju značaj pčela, kao i da upoznaju njihov  svet od kojeg mnogo toga možemo naučiti.

 

 

Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs