Staro za novo – tabure

OŠ “Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa sprovela je projekat Učenja zalaganjem u zajednici pod nazivom “Staro za novo – tabure”. Cilj projekta je bio da se koturi kalemova koji su ostali od kablova za internet iskoriste za novu namenu, te da se od njih naprave upotrebni predmet za sedenje – tabure.

U projektu su učestvovali učenici 7. i 8. razreda osnovne škole zajedno sa 4 nastavnika, školskim majstorom, vlasnikom tapetarske radnje i partnerima i saradnicima iz lokalne zajednice.
Projektna ideja nastala je usled nedostatka stolica za sedenje tokom odmora između časova u holu škole i školskoj biblioteci. Zbog sprovođenja internet mreže u školi, ostao je veliki broj kalema (dimenzija 45×40)  oko kojih su bili namotani kablovi, ali su se nakon toga sačuvali za novu svrhu. Aktivnosti projekta su se sprovele u kabinetu za nastavu biologije i hemije, gde su učenici koristeći potreban alati i materijal realizovali sledeće aktivnosti: Oni su najpre ofarbali koturove kalema, zatim ocrtali konture na sunđeru za tapaciranje i isekli ga, lepili i heftali sunđer za sedalni deo, crtali i sekli konture na materijalu za tapaciranje, ujednačeno i pravilno zatezali materijal.

Ovim projektom postignute su promene u lokalnoj zajednici u smeru očuvanja životne sredine, uštede energije i novčanih sredstava. Učenicima i građanima je ukazano na važnost reciklaže i mogućnosti ponovne upotrebe starih predmeta.

Obrazovni ciljevi koji su postignuti jesu razvoj kreativnih osobina učenika, razvijanje manuelnih veština (farbanje, krojenje heftanje, lepljenje, sečenje) ali i ukazivanje na zanatske poslove kao i hobi zanimanja.

Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs