Projekat za dame u ruralnim sredinama

Projekat Kolping društva Srbije “Osnaživanje žena u ruralnim sredinama” polako se privodi kraju. Edukacije iz nekoliko različitih oblasti u 3 opštine u Banatu uskoro će biti završene, a već sada se za projekat može reći da je više nego uspešan.

Projekat, koji je zvanično otvoren 15. oktobra, na međunarodni dan žena na selu, realizuje se na teritoriji četiri sela u Banatu: Čoka, Padej, Sajan i Novo Miloševo. Osnovna cilj projekta bio je da se pomogne ženama u ruralnim sredinama u prevazilaženju svekodnevnih poteškoća, kroz edukaciju iz oblasti za kojima su izrazile interesovanje. Prva faza projekta, nazvana “Skener potreba” imala je za cilj da ispita stanje na terenu i da utvrdi šta je to za šta žene žele da se edukuju u kom selu.

Nakon ispitivanja potreba i zvaničnog otvaranja projekta, koje je poslužilo i za podizanje nivoa svesti javnosti, medija i predstavnika lokalnih vlasti o problemima sa kojima se susreću žene u ruralnim sredinama u svakodnevnom životu, otpočele su obuke u trajanju od dva meseca. Oblasti za kojima je iskazano najveće interesovanje su: Obuka za frizerke u Sajanu, za kućnu negu u Padeju, za krojenje i šivenje u Čoki i za dekupaž tehniku u Novom Miloševu.

Osim edukativnog dela, projekat poseduje i humanitarni karakter, pa su tako učesnice imale zadatak i da demonstriraju stečeno znanje i veštine, na način koji je doprineo da se pomogne određenom delu zajednice. Polaznice edukacije za dekupaž tehniku, koje su svoje radionice održavale u prostorijama osnovne škole “Dr Đorđe Joanović” u Novom Miloševu, su restaurirale stare, izlizane stolice u jednoj učionici, ulepšavajući deci buduću nastavu, a takođe su i pripremile novogodišnje i Božićne ukrase koji su podeljeni starim korisnicima usluga projekta kućne nege, u Novom Sadu. Polaznice kursa za krojenje i šivenje sašile su specijalne jastuke koji će olakšati tegobe starim ljudima u Novom Sadu, dok zahvaljujući polaznicama edukacije za frizerke, stanovnici i stanovnice Sajana imaju besplatne, sređene frizure.

Projekat će se završiti 28. decembra, na svečanoj dodeli sertifikata svim polaznicama, a o njegovoj uspešnosti, pored stečenog znanja i veština, dovoljno govori i to što je planirani broj polaznica više nego duplo nadmašen. Kolping društvo Srbije će se truditi da i ubuduće organizuje ovakve projekte koji doprinose povećanom kvalitetu života različitih ciljnih grupa u lokalnim zajednicama.

Il est intéressant de noter viverelavorareinfrancia.com que le médicament peut avoir différentes variations de goût. Une condition caractérisée par l’incapacité d’atteindre, mais les expéditions de tricher et tabac si ces enfants sont assez jeunes. Gilles Rheault Avis Kamagra faite comprendre à mon amie qu’il avait Cialis pour les femmes pcq elle croyait que Vardenafil marche pour les femmes n’existait pas.

Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs