NASILJE PREMA STARIJIMA – Informisanost građana Novog Sada o oblicima nasilja i mehanizmima zaštite.

U Srbiji nema mnogo podataka o nasilju kojem su izložene starije osobe. Ono se retko prijavljuje, a raspoloživi podaci ukazuju na to da se u najvećem broju prijavljenih slučajeva dešava u okviru porodice, te da među žrtvama znatno  preovlađuju žene, pri čemu su izvršioci pretežno muški članovi domaćinstva (sinovi, unuci). Procesuiraju se uglavnom, slučajevi fizičkog nasilja, dok se psihičko i ostale vrste nasilja retko prijavljuju, a neki oblici nasilja se retko i prepoznaju kao takvo.

Kolping Društvo Srbije je u septembru 2023. godine,  na inicijativu Lokalnog ombudsmana Grada Novog Sada.sprovelo istraživanje o stepenu informisanosti građanki i građana Novog Sada o oblicima nasilja prema starima i mehanizmima zaštite.

Cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li građani prepoznaju različite oblike nasilja, koliko su upoznati s mehanizmima zaštite i u kojoj meri su spremni da deluju kada posumnjaju da se vrši nasilje prema starijima. Osim toga, želeli smo i da, kroz proces istraživanja i publikaciju zaključaka, unapredimo stepen prepoznavanja i prijavljivanja nasilja.
U publikaciju smo, pored rezultata istraživanja o informisanosti građana uključili i kratku analizu zakonskog okvira koji reguliše ovu oblast i analizu praksi nadležnih institucija u Novom Sadu.

Rezutate istraživanja predstavlji smo na Okruglom stolu, održanom 29.11.2023, uz učešće zamenice lokalnog ombudsmana, Stojanke Varajić, predsednice udruženja “Snaga prijateljstva – Amity” Nadežde Satarić, kao i predstavnika Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Pokrajinskog zaštitnika građana i brojnih novosadskih institucija i organizacija, kao i straijih sugrađana. Skup je bio prilika za otvaranje dijaloga o ovom bitnom pitanju i korak ka podizanju svesti o važnosti brige o starijima.

Više o samom istraživanju, o rezultatima, zaključcima i preporukama, možete pročitati u publikaciji “Nasilje prema starijima – informisanost građana Novog Sada i mehanizmima zaštite”.

Brošura – Nasilje nad starijima

Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs