BESPLATNE OBUKE IZ PROGRAMIRANJA I DIGITALNOG MARKETINGA ZA NEZAPOSLENE MLADE

Centar za omladinski rad (CZOR) otvorio je poziv za besplatne šestomesečne obuke iz programiranja i digitalnog marketinga za nezaposlene mlade. Poziv je otvoren od 15. avgusta do 30. septembra za sve zainteresovane iz Novog Sada i okoline, a prijavljivanje se vrši onlajn, putem sajta: https://www.czor.org/poziv-za-02hero

Obuke imaju za cilj povećanje zapošljivosti mladih, a u ponudi su dva programa: program digitalnog marketinga i program programiranja mobilnih aplikacija. Kurs digitalnog marketinga ne zahteva prethodno znanje, dok programiranje za mobilne aplikacije podrazumeva osnovno poznavanje programiranja. Oba programa obuhvataju kurs digitalnih veština, kurs prenosivih veština, karijerno vođenje i savetovanje, kao i javni događaj upoznavanja sa predstavnicima različitih IT firmi iz Novog Sada, i koji će se realizovati u periodu od novembra 2021. godine do maja 2022. godine.

CZOR je 2020. godine sproveo istraživanje kako bi ustanovio šta stoji iza brojke od 100.000 nezaposlenih mladih u Srbiji. Prema podacima, najveći izazovi sa kojima se mladi susreću pri ulasku na tržište rada su nedostatak samopouzdanja i nedovoljno razvijene veštine. U razgovoru sa poslodavcima iz IT industrije u kojoj se nudi najviše prilika za zaposlenje u Srbiji, uočeno je da je za niže pozicije dovoljno osnovno tehničko znanje, ali uz adekvatno razvijene meke i karijerne veštine, poput rada u timu, dobre organizacije i liderstva. Zaključeno je da su mladim ljudima potrebni neformalni sistemi obrazovanja koji će obuhvatiti, kako osnovne tehničke veštine, tako i meke i karijerne. Tu se otvara prostor za organizacije civilnog društva koje već rade sa mladima, organizuju edukativne programe i zalažu se za bolje omladinske politike i prirodni su saveznik mladih u potrazi za znanjem i veštinama kojim će upotpuniti spektar veština potrebnih za zaposlenje.

Kolping Društvo Srbije učestvuje u projektu kao partnerska organizacija koja realizuje program karijernog savetovanja, u okviru kojeg će kroz radionice i savetovanje pružiti karijerno usmerenje i informisanje mladima koji su u potrazi za poslom.

Obuke iz programiranja i digitalnog marketinga su deo projekta My Career From Zero to Hero (Moja karijera na putu do heroja) osmišljenog za nezaposlene mlade ljude koji žele da steknu veštine potrebne da se zaposlenje u IT sektoru. Program je finansiran od strane Evropske Unije, a njegovu implementaciju podržavaju Vlada Švajcarske u okviru projekta „Znanjem od posla – E2E“, koji ispred Vlade Republike Srbije, sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU)Grad Novi Sad i Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS).

Centar za omladinski rad je neprofitna, nevladina organizacija iz Novog Sada koja zalaže se da mladi budu prepoznati kao aktivni članovi društva u Srbiji od svog osnivanja 2001. godine.  Koristeći se metodologijom omladinskog rada, CZOR podstiče mlade da preuzmu konstruktivne uloge u razvoju održivih zajednica, radeći na podizanju kapaciteta omladinskih radnika i poboljšanju javnih politika koje utiču na mlade. Više informacija dostupno je na sajtu https://www.czor.org kao i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Kontakt: Tamara Banjac, menadžerka za obrazovanje, tamara.banjac@czor.org, +38163454662

Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs