AKADEMIJA INOVATIVNOG PREDUZETNIŠTVA III – PROGRAM PODRŠKE NAMENJEN (I BUDUĆIM) PREDUZETNICAMA

Cilj programa je razvoj ženskog preduzetništva kroz podizanje nivoa znanja, iskustva i umreženosti preduzetnica na području Vojvodine.

Na konkurs za dodelu stipendije za besplatno pohađanje Akademije možete se prijaviti do 31. avgusta 2024. godine popunjavanjem prijave na linku

Posle selekcije, svi prijavljeni će mejlom biti obavešteni o tome da li im je dodeljena stipendija, a stipendistkinjama će biti prosleđene detaljnije informacije. Broj stipendija je ograničen.

Treća po redu Akademija, realizovaće se u Novom Sadu, u trajanju od 8 trosatnih predavanja tokom jesenjeg semestra 2024. godine. Edukacije će biti organizovane u okviru višesatnih predavanja, radnim danima u popodnevnom terminu i subotom prepodne, koja će se održavati uživo i u manjim grupama. Na ovaj način polaznice će dobiti teorijsko znanje, ali i priliku da o tematici razgovaraju iz svog specifičnog ugla, da čuju i nauče iz iskustva drugih, a da i same budu i nađu podršku.

Od septembra meseca održaće se stručne edukacije iz oblasti koje čine osnovu svakog preduzetništva (lične veštine, socijalne mreže, knjigovodstveno pravna pitanja i finansije) po tematskim celinama:

1. Lični razvoj, moja snaga
Lični razvoj preduzetnika omogućava razvoj zdrave organizacije koja se razvija i uči kroz iskustvo. Lični modeli su značajan faktor upravljanja organizacijom i preduslov za efikasno poslovanje. Na predavanju “Lični razvoj, moja snaga” biće predstavljeni psihološki značajni elementi funkcionisanja iz ugla preduzetništva. Izbor ljudi sa kojima sarađujemo i kompatibilnost njihovih kompetencija značajno utice na uspešnost u radu. Kako im uputiti značajnu korektivnu informaciju u radu i kako zadržati OK-OK relaciju u saradnji čini deo paketa potrebnih kompetencija uspešne preduzetnice. Sa druge strane prepoznavanje ličnog prostora za unapređenje poslovanja i analitičnog donošenja poslovnih odluka je preduslov razvoja poslovne ideje. Poverenje u sopstvene resurse i orijentacija na razvoj su zapravo neophodni faktori poslovne održivosti.

2. Marketing, moj alat
Na predavanju “Marketing, moj alat” preduzetnicama će biti prezentovane osnove promocije biznisa na društvenim mrežama. Kakav je marketing danas, kako sa minimum ulaganja doći do kupaca, na koje društvene mreže da ciljaju i kako? Na svom sopstvenom biznisu definisaće ključne pojmove. Šta je to ciljna grupa, šta niša, a šta stubovi kontenta? Saznaće i koja su pravila za uspešan video danas, od čega zavisi prodaja preko mreže? Videće primere biznisa koji su od nule razvili poslovanje samo putem Instagrama. Radiće na scenarijima za sopstveni video.

3. Poslovanje, moja sigurnost
Kroz prvi deo predavanja posvećen računovodstvenim pitanjima preduzetnice će se upoznati sa praktičnim stvarima koje treba da znaju kada odluče da pokrenu svoj biznis : koji oblik registracije odabrati, kako se registrovati, prednosti i mane svakog oblika registracije, obaveze nakon registracije, koliki su porezi i doprinosi, koje su sve obaveze prema državi… Pored toga , približiće im se i osnovni pojmovi iz finansija koje treba da razlikuju : šta su prihodi i rashodi, šta je dobit, šta je imovina, a šta obaveze i slično.
U drugom delu predavanja biće razmatrana pitanja sa pravne strane. Šta da radite kada vaš biznis toliko poraste, da ne možete (ili ne morate) sve same, da vam treba još zaposlenih? Koje su vaše zakonske obaveze kao poslodavca prema zaposlenom? Koje su, sa druge strane, vaše zakonske obaveze prema organima javne vlasti, kako biste izbegli krivičnu i prekršajnu odgovornost? Tokom ovog predavanja preduzetnice će imati priliku da saznaju kako da adekvatno regulišu prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa između njih i njihovih zaposlenih radnika.

4. Finansije, moja perspektiva
Finansije predstavljaju osnovu za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka. U okviru predavanja o finansijama preduzetnice će naučiti finansijske termine i dobiti znanja i kapacitete da bolje razumeju zašto su finansije značajne, šta je to što treba da rade i na koji način, kako bi ostvarili uspeh. Šta treba da znaju: da je važno planiranje, usmeravanje i kontrola. Finansije su ogledalo uspešnosti jedne kompanije. Finansijska edukacija podrazumeva da preduzetnice vladaju finansijskom terminologijom, da razumeju finansijski jezik, tj. termine. Biće reči o osnovnim finansijskim izveštajima i razlikama između njih i na koji način oni govore o zdravlju kompanija. Kako se formira cena? Koji su simptomi koje treba prepoznati kako firma ne bi upala u neku krizu? To su neka od pitanja na koje će dobiti odgovore.

U okviru programa „Akademije inovativnog preduzetništva” će pored edukacija biti otvoren prostor za umrežavanje prema poljima sličnih delatnosti, sa udruženjima građana i fondacijama, kao i institucijama u okviru sistema i drugim partnerima, koji su usmerenika preduzetništvu. Dodatno angažovani gosti predpredavači preneće polaznicama svoja iskustva ili informacije o različitim vidovima podrške.

Učesnicima će biti ponuđene i dodatne mogućnosti kroz:
– uključivanje u mrežu prethodnih polaznica i razmena iskustava sa njima,
– mogućnost apliciranja na Kolping beskamatne pozajmice,
– učešće na drugim Kolping aktivnostima, kao što su dodatna predavanja na interesantne teme.

Osim svega ovoga, polaznice na predavanjima očekuju i druga mala iznenađenja i pokloni.

Zbog čega baš preduzetnice? Istraživanja su pokazala da su žene u proseku obrazovanije i bolje u upravljanju rizicima, ipak one su u manjem broju na rukovodećim pozicijama ili u vlasništvu preduzeća. Od ukupnog broja preduzetnika u Vojvodini je samo 22% ženskog roda. Najčešće su jedine zaposlene u svojoj firmi, odnosno preduzetničkoj radnji ili angažuju članove porodica. U poslovima koje rade žene pokazuju snagu, srčanost, inovativnost. Ipak navedeni kvaliteti često nisu prepoznati u društvu, a ni među samim ženama kao važni za ostvarenje i razvoj vlastitih kapaciteta.

Najveći izazovi koji se nalaze ispred žena su izostanak finansija za započinjanje preduzetničkog posla i nedovoljna edukovanost u oblasti preduzetništva. Istraživanja i razgovori sa preduzetnicama su pokazali da im nedostaje znanja da bi bolje organizovale svoj rad i prisup u oblasti marketinga, finansija i umrežavanja. Pored ovih značajnih faktora svedoci smo da preduzetnice često teže perfekcionizmu, visokim ciljevima i zahtevima, istovremeno ispunjavajući pored preduzetničke i važne porodične uloge. Lista izazova sa kojom se suočavaju preduzetnice je dugačka, ali na sreću duža je lista koja opisuje njihovu želju, motivaciju i kapacitete koje bismo kroz program razvijali.

Program „Akademija inovativnog preduzetništva“ je pokrenut kao sveobuhvatni, kontinuiran vid podrške za preduzetnice i buduće preduzetnice u procesu razvoja svog poslovanja. Akademija je otvorena za sve preduzetnice sa registrovanom ili još neregistrovanom preduzetničkom firmom, radnjom ili poljoprivrednim gazdinstvom, kao i one žene koje žele da se uskoro okušaju kao preduzetnice.

Kolping Program “Akademija inovativnog preduzetništva” se realizuju u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena” koje je deo je trogodišnjeg programa koji realizuje Kolping Društvo Srbije u saradnji sa Nemačkim ministarstvom za ekonomski razvoj i saradnju. Projekat je produkt dosadašnjeg iskustva u polju ekonomskog osnaživanja žena, koje je pokazalo potrebu za kontinuiranom finansijskom i edukativnom podrškom zarad ostvarenja ekonomske nezavisnosti i razvoja preduzetništva.

Za dodatne informacije možete nam pisati na imejl ana.birges@kolping.rs.

Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs