SERVICE LEARNING konferencija, učenje zalaganjem u lokalnoj zajednici

Konferencija “SERVICE LEARNING, učenje zalaganjem u zajednici” održana je 22.09.2020. godine u Kulturnoj stanici “Svilara”, u periodu od 10 do 16h, u organizaciji Kolping društva Srbije. Konferencija je akreditovana kod Pedagoškog zavoda Vojvodine.

Učesnici su imali priliku da dobiju brojne informacije o datoj nastavnoj metodologiji. Ključne teme konferencije obrađene su iz više perspektiva, zahvaljujući sjajnoj ekipi izlagača:

Nakon pozdravnog govora Luz Avruj iz organizacije CLAYSS (Latin-American Centre for Service-learning), direktorka Kolping društva Srbije Melinda Tomić i koordinatorka projekta „Iskustveno učenje“ Sara Raković predstavile su dosadašnje primere dobre prakse i uspešne saradnje sa školama širom Srbije, uz osvrt na višestruke dobrobiti učenja zalaganjem u zajednici.

Dr Stanislava Marić Jurišin i dr Borka Malčić, sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, govorile su o značaju i implementaciji Service learning-a u visokom obrazovanju.

Dr Bojana Perić Prkosovački predstavila je ključne rezultate istraživanja sprovedenog u okviru projekta “Iskustveno učenje”, ukazujući na povratne informacije učenika i nastavnika u vezi sa iskustvom primene Service learning metode u svojim školama i lokalnim zajednicama širom Srbije. Zajedno sa prof. dr Otilijom Velišek-Braško, moderirala je praktičnu sekciju, tokom koje su učesnici predstavili svoje ideje za blagotvorniju nastavu.

Predstavnice Međunarodnog udruženja “Interaktivne otvorene škole”, MIOS, Edina Malkić i Željka Marjanović, predstavile su ključne benefite Service learning metode, kao i rezultate rada Mreže partnera iz Centralne i Istočne Evrope (CEE Service learning Network), među kojima su upravo Kolping društvo Srbije i MIOS.

Zahvaljujući zajedničkoj težnji ka unapređenju obrazovanja, rezultati konferencije su bogatija znanja, nove ideje za kvalitetniji rad, kao i međusobnu saradnju.

Fotografije sa datog događaja dostupne su na našem YouTube kanalu.

• 28 Nov.2020.

Pokretna učionica

U okviru projekta „Iskustveno učenje” 2020. godine, Osnovna škola “Servo Mihalj” iz Padeja, vredno je radila na kreiranju pokretne, otvorene učionice u svom dvorištu. Palete dobijene od lokalne drvare, učenici…

• 28 Nov.2020.