Medeni dani u Sajanu

U okviru projekta „Iskustveno učenje“, SŠ „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, sjajne rezultate višenedeljnih školskih aktivnosti na temu meda i pčelarstva predstavila je za vikend u našem Edukativnom centru u Sajanu, uživajući u lepom vremenu, druženju, prirodi i pogledu na košnice.

U cilju vršnjačke edukacije, stručne prakse i vežbanja javnog nastupa, budući turistički tehničari su tokom vožnje do Sajana govorili o usputnim mestima: Kovilju, Zrenjaninu, Banji Rusandi i Kikindi. Posebnu pažnju su posvetili specijalnim rezervatima prirode, biljnim i životinjskim vrstama, ključnim istorijskim činjenicama, kao i turističkim manifestacijama i atrakcijama u okolini. Za kratkotrajni predah od puta odabrali su salaš Debeli lad, na bačkoj obali Tise, gde su đaci imali priliku da vide domaće životinje i brojne etno predmete karakteristične za nekadašnju Vojvodinu. Po dolasku u Sajan, obišli su lokalna znamenita mesta i intervjuisali meštane, a sva prikupljena znanja su prezentovali svojim vršnjacima ostalih obrazovnih profila.

Kroz više edukativnih radionica, đaci su držali prezentacije o važnosti pčela, njihovom statusu na Starom dvoru, o lekovitim dejstvima i proizvodima od meda, kao i o vrstama šećera, uz navođenje brojnih anegdota i zanimljivih činjenica.

Budući modelari odeće svoju kreativnost su izrazili na slikarskom platnu, ali i kroz oslikavanje medenjaka, platnenih cegera, tegli, podmetača za čaše, kao i izradom police u obliku saća. Ispred izložbenog prostora njihovih radova i pčelarske opreme, dugogodišnji pčelar im je govorio o prirodi ovih vrednih letećih insekata i blagodetima bavljenja pčelarstvom.

Medonosnu baštu su obogatili sadnicama Liriodendrona, poznatog i kao Lalino drvo, čime su ujedno i simbolično obeležili 10. oktobar, Svetski dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Zahvaljujući veštim rukama budućih kuvara i konobara, svi su uživali u tradicionalno pripremljenom i profesionalno serviranom ručku – pilećem paprikašu.

Dinamično i zabavno iskustvo je zaokruženo edukativnim kvizom, u cilju dodatnog produbljivanja znanja, nakon kog je usledila podela sertifikata i zahvalnica za učešće u projektu.

Fotografije datog iskustva možete pogledati na našem YouTube kanalu.

 • 24 Oct.2020.
  učenje

  Podeljena sreća dva puta je veća

  U okviru projekta „Iskustveno učenje“ Kolping društva Srbije, PU „Stonogica“ iz Sremske Mitrovice je tokom tradicionalne Dečije nedelje, pod sloganom „Podeljena sreća dva puta je veća“ vredno radila na realizaciji…

  prikaži više
 • 13 Oct.2020.
  učenje

  Medeni dani u Sajanu

  U okviru projekta „Iskustveno učenje“, SŠ „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, sjajne rezultate višenedeljnih školskih aktivnosti na temu meda i pčelarstva predstavila je za vikend u našem Edukativnom centru u…

  prikaži više
 • 7 Oct.2020.
  događaji

  Rozi oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

  Rozi oktobar – mesec borbe protiv raka dojke Oktobar je mesec obeležavanja borbe protiv raka dojke. Ovim povodom smo u sredu, 7. oktobra okupili Kolping članice u Edukativnom centru u…

  prikaži više
Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs