II Akademija inovativnog preduzetništva – program podrške namenjen (i budućim) preduzetnicama

Poziv za učešće.

 

Program „Akademija inovativnog preduzetništva“ realizuje Kolping Društvo Srbije. Cilj programa je razvoj ženskog preduzetništva kroz podizanje nivoa znanja, iskustva i umreženosti preduzetnica na području Vojvodine.

 

 

Zbog čega baš preduzetnice? Istraživanja su pokazala da su žene u proseku obrazovanije i bolje u upravljanju rizicima, ipak one su u manjem broju na rukovodećim pozicijama ili u vlasništvu preduzeća. Od ukupnog broja preduzetnika u Vojvodini je samo 22% ženskog roda. Najčešće su jedine zaposlene u svojoj firmi, odnosno preduzetničkoj radnji ili angažuju članove porodica. U poslovima koje rade žene pokazuju snagu, srčanost, inovativnost. Ipak navedeni kvaliteti često nisu prepoznati u društvu, a ni među samim ženama kao važni za ostvarenje i razvoj vlastitih kapaciteta.

Najveći izazovi koji se nalaze ispred žena su izostanak finansija za započinjanje preduzetničkog posla i nedovoljna edukovanost u oblasti preduzetništva. Istraživanja i razgovori sa preduzetnicama su pokazali da im nedostaje znanja da bi bolje organizovale svoj rad i prisup u oblasti marketinga, finansija i umrežavanja. Pored ovih značajnih faktora svedoci smo da preduzetnice često teže perfekcionizmu, visokim ciljevima i zahtevima, istovremeno ispunjavajući pored preduzetničke i važne porodične uloge. Lista izazova sa kojom se suočavaju preduzetnice je dugačka, ali na sreću duža je lista koja opisuje njihovu želju, motivaciju i kapacitete koje bismo kroz program razvijali.

Program „Akademija inovativnog preduzetništva“ je pokrenut kao sveobuhvatni, kontinuiran vid podrške za preduzetnice i buduće preduzetnice u procesu razvoja svog poslovanja. Akademija je otvorena za sve preduzetnice sa registrovanom ili još neregistrovanom preduzetničkom firmom, radnjom ili poljoprivrednim gazdinstvom, kao i one žene koje žele da se uskoro okušaju kao preduzetnice. Učešće se ne naplaćuje. Broj mesta je ograničen.

Realizovaće se u Novom Sadu, u trajanju od 8 trosatnih predavanja tokom jesenjeg semestra 2023. godine. U narednim mesecima održaće se stručne edukacije iz oblasti koje čine osnovu svakog preduzetništva kao što su lične veštine, socijalne mreže, finansije i knjigovodstveno pravna pitanja.

Edukacije će biti organizovane u okviru višesatnih predavanja, koja se održavaju uživo i u manjim grupama. Na ovaj način polaznice će dobiti teorijsko znanje, ali i priliku da o tematici razgovaraju iz svog specifičnog ugla, da čuju i nauče iz iskustva drugih, a da i same budu i nađu podršku.

U okviru programa „Akademije inovativnog preduzetništva” će pored edukacija biti otvoren prostor za umrežavanje prema poljima sličnih delatnosti, sa udruženjima građana i fondacijama koje su usmerene ka preduzetništvu, institucijama u okviru sistema i međunarodnim partnerima.

Učesnicima će biti ponuđene i dodatne mogućnosti kroz:

– mogućnost uključivanja u aktivnosti Kolping Društva Srbije

– mogućnost apliciranja na Kolping beskamatne zajmove

Kolping Društvo Srbije Srbije ima sedište u Novom Sadu, a u našoj zemlji je prisutan od 2001. godine. Deo je Kolping International, koje je međunarodno udruženje osnovano 1850. godine u Nemačkoj (Kelnu) i obuhvata snažnu globalnu zajednicu koja deluje u više od 60 zemalja. Kolping Program “Akademija inovativnog preduzetništva” se realizuju u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena” koje je deo je trogodišnjeg programa koji realizuje Kolping Društvo Srbije u saradnji sa Nemačkim ministarstvom za ekonomski razvoj i saradnju. Projekat je produkt dosadašnjeg iskustva u polju ekonomskog osnaživanja žena, koje je pokazalo potrebu za kontinuiranom finansijskom i edukativnom podrškom zarad ostvarenja ekonomske nezavisnosti i razvoja preduzetništva.

Na program „Akademija inovativnog preduzetništva“ se možete prijaviti popunjavanjem prijave na linku https://forms.gle/RZh3Qg3TZs7hCXdQ9  do 17. septembra 2023. godine. Svi prijavljeni će po isteku roka prijavljivanja mejlom biti obavešteni o tome da li je njihova prijava prihvaćena i biće im prosleđeno tačno mesto, tema, kao i termin održavanja svih predavanja.

Za dodatne informacije pišite nam na mejl ana.birges@kolping.rs.

Sve vesti

Kontakt informacije

Adresa: Slovačka 26, 21000 Novi Sad

Telefon: +381 (0) 21 6 337 664

Email office@kolping.rs


VITAPLAN KUĆNA NEGA I KLUB
ZA STARIJE SUGRAĐANE

Adresa: Lukijana Mušickog 9, 21000 Novi Sad

Telefon: 021 300 83 59

Email: info@kolping.rs