Proslava Kolping dana u Kelnu

Više od 16 000 članova Kolping udruženja iz celog sveta okupilo se prethodnog vikenda u Kelnu kako bi obeležili 150 godina od smrti Adolfa Kolpinga. Ovom svečanom događaju prisustvovala je i predsednica Kolping društva Srbije, Ana Lenđel.

Od 18. do 20. septembra 2015. godine dominantna boja u Kelnu bila je narandžasta. Veliki broj članova kolping udruženja iz celog sveta okupio se na ceremoniji otvaranja u Lanxess areni, da bi se zatim uključili u interakciju sa građanima Kelna, širom grada. Na pet punktova u gradu predstavnici Kolping udruženja pričali su sa građanima o značajnim socijalno političkim temama, podižući nivo svesti građana o važnosti aktivizma. Osvrt na aktuelnu humanitarnu krizu sa izbeglicama dat je kroz pozive na pokazivanje hrabrosti u borbi protiv rasizma i ksenofobije. Osnovni moto Kolping dana bio je "Hrabrost čini dobro", preuzet iz citata Adolfa Kolpinga: "Onaj koji pokazuje hrabrost, ohrabruje druge".

Pored ovoga, organizovano je i humanitarno prikupljanje obuće u kojem je prikupljeno više od 22 000 pari. Po gradu je bilo postavljeno više Kolping kontejnera namenjenih skupljanju obuće, koja se sada prosleđuje različitim socijalnim institucijama. Takođe, prikupljeno je i više od 11 000 evra za socijalni projekat Kolping omladine iz Blumenberga. Predstavnici Kolping omladine iz različitih zemalja aktivno su učestvovali u celokupnom događaju. Kolping društvo Srbije predstavljala je predsednica Ana Lenđel.